Pécs, Teréz utca 4. Tel.:72/518-860 e-mail: aranykacsa@t-online.hu
Nyitva tartás H: Zárva K: 1130 - 1630 SZ-CS: 1130 - 2200 P-SZ: 1130 - 2400 V: 1130 - 1630    
Sztár séfek az Aranykacsában
KÖVETKEZŐ VENDÉGÜNK:*

BÍRÓ LAJOS séf, az Amerikai Séfakadémia tagja, az Év Vendéglőse (2008)...

és aki elkíséri:

BOCK JÓZSEF borász, a BOCK BISTRO TÁRSTULAJDONOSA

Időpont: 2010. május 30. 12.00 óra


A rendezvény menüsora:

Szajmóka Jakab kagylóval – Villányi Kadarka
Marinált kakashere véres hurkával és zöldborsó pürével – Villányi Kékfrankos
Saláta leves libamájjal – Villányi Rosé Cuvée
Fogas „Rácz” módra – Villányi Rosé Cuvée
Csirkecomb „Bizarr” módra
Bácskai marhalábszár – Bock Cuvée
Somlói galuska – Bock Capella Cuvée


Az ételekhez Bock József mutatja be legszebb borait.

A rendezvény teljes költsége: 6.500 Ft / fő


Mit kell tudni Bíró Lajosról?

Bíró Lajos az a fajta ember, akinek ami a szívén, az a száján. Az étterembe csak nagy ritkán járó, de újságolvasó többség akkor hallott először róla, amikor a szakma és a vendégek részéről is olykor kritikával illetett Torkos Csütörtökre „időzítette” lesújtó véleményét az ország gasztronómiájáról, katasztrofális alapanyagról, katasztrofális képzésről, katasztrofális tankönyvekről és szakácskönyvekről beszélve.

A lényegre akkor tökéletesen rátapintó Bírót a szakmában már több mint három évtizede jól ismerik. Van is miért, hiszen a hatvan felé közeledő séf amilyen őszinte a szavaival, olyan kompromisszummentes a konyhában is. Ehhez elég volt megkóstolni korábbi állomáshelyének, a Múzeum Kávéház és Étteremnek a főztjeit, de egy „megállóval” korábban, az étlap átnyálazása közben is nyilvánvalóvá vált, Bíró a mindenféle cicomától mentes hagyományos ételek híve, ami messze nem jelenti azt, hogy a meghökkentő ételkompozíciók megalkotásáért a szomszédba kellene mennie. Valahogy úgy van ez, hogy: tradicionális receptek a modern konyha (nouvelle cuisine) elveinek megfelelően. Bíró ezen, az elsősorban sertés és marha belsőségekkel „kirakott”, borral átitatott ösvényen jár új munkahelyén, a Bock Bisztróban is, ahol azért teret enged a szárnyasoknak is, gondoljunk csak a kapros karalábéval elkészített kacsára vagy a marinált sütőtökkel tálalt csirkére.

Szakmai célja, hogy a tradicionális magyar konyhát megújítsa, ennek érdekében a régi ételeket darabokra szedi, és a mai kor szellemének, igényeinek megfelelően újra összerakja.

Mielőtt végleg leragadnánk a Bock Bisztróban, azért rögzítsük a karrier alfáját és eddigi omegájához vezető utat: vendéglátó-ipari technikum, a Dózsa György út és Váci út kereszteződésében álló egykori Volga szálló (ma: Hotel Ibis) és Olimpia Hotel. Utóbbi két helyen, mint pincér, majd már szakácssapkával a fején (azaz séfként) a budapesti Amerikai Nagykövetség, aztán a kínai konyha magyarországi meghonosításában anno élvonalban járó Vörös Sárkány étterem, 1989-től 2007-ig pedig a Múzeum Kávéház és Étterem tulajdonosként és főszakácsként.

A Bock Pincével közösen egy Villány közeli kis húsüzem, illetve a budapesti mellett egy nyugati nagyvárosban is egy újabb Bock Bisztró megnyitását tervezgető Bíró Lajos életében jelenleg a 2004 végén nyílt Erzsébet körúti, Corinthia Grand Hotel Royal aulájában található vendéglátóhelyé a főszerep, ami meglátszik annak konyháján is.


Asztalfoglalás:

2010. május 17- től az
aranykacsa@t-online.hu  címen vagy a 72/518-860-as telefonszámon.

A foglalást legkésőbb május 25-ig a részvételi díj befizetésével meg kell erősíteni!

A mai napi menü

A híres Zsolnay terem

image Az imázs az maga az ember! A hírnév az maga a hely! Az 1800-as évek hangulatát idéző családias miliőt árasztó Zsolnay terem egyedi eozin mázas díszítőelemeivel és a díszkúttal a város reprezentatív étkezéseinek a vendégtere.

A Dakk klub

image Az étterem emeletén lévő kávézó, kerthelyiség igazi tánc-, buli- és rendezvényhelyszín.