Pécs, Teréz utca 4. Tel.:72/518-860 e-mail: aranykacsa@t-online.hu
Nyitva tartás H: Zárva K: 1130 - 1630 SZ-CS: 1130 - 2200 P-SZ: 1130 - 2400 V: 1130 - 1630    
Szakmai önéletrajz

Háber Tamás


Vendéglátós dinasztia tagjaként folytatom nagyszüleim által az 1800-as évek végen megkezdett szakmai tevékenységet, mellyel 1973-ban a szüleim által vezetett pécsi Aranybika vendéglőben kezdtem el megismerkedni. Az iskolák elvégzése után a Baranya megyei Vendéglátó Vállalatnál kezdtem dolgozni, ahol a szakmai és társadalmi tevékenységemet elismerve huszonkét évesen kineveztek a harkányi Baranya és Napsugár étterem szállodavezető helyettesének, majd igazgatóhelyettesként a pécsi Olimpia Vendéglátó Komplexumban dolgoztam. 1982-ben neveztek ki a szintén pécsi Aranykacsa étterembe üzletvezetőnek, melyet 1993-ban megvettem és átalakítottam a mai szakmai követelményekre.

Mindig fontos volt számomra a helyi városi, polgári értékek megőrzése, ápolása. Mindez a társasági élet központját adó pécsi "Tükék" törzshelyéül szolgáló söröző létrehozásából, egy a múlt század elejének hangulatát idéző, egyedi eozin díszítésű Zsolnay terem megalkotásából és a közel 300 éves pince Vináriummá való átalakításából áll. Itt tálalható a Pécs Városi Bortrezor, melyben a minden évben újraválasztott protokoll bort tároljuk.

Szakmai munkámhoz kötődik a "Pécs Város Bora", a "Magyar Sajtó Bora" és a "Magyar Hölgyek Bora" választás létrehozása.

A vállalatnál és az üzletben folyó szakmai munkámat "Belkereskedelem Kiváló Dolgozója" címmel ismerték el, melyet az Alpok - Adria közösség, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és az Európai Gasztronómiai Szövetség védnöki táblájával is jutalmaztak.
A térség turizmusának, borászatának és pezsgőgyártásának népszerűsítésére kezdeményezésemre borász és gasztronómus kollégákkal 1994-ben létrehoztuk a Dom Perignon Követői Gasztronómiai és Pezsgőrendet.

1994-1998-ig tagja voltam a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnökségének.

Még ez évben szakmai tevékenységem elismeréseként az olaszországi Terracina városában működő Del Circolo Kulturale Eno Gastronomico "Petronio" Klub fogadott tagjai sorába.

1992-től a Magyar Vendéglátók Ipartestületének a regionális érdekképviseleti tevékenységért felelős alelnöke lettem.

1995-ben vendéglátásban és turizmusban dolgozó kollégákkal együtt, a szakmai képzés javítása érdekében alapítottuk meg a "Gedeon Endre" Vendéglátó és Idegenforgalmi Alapítványt, mely kuratóriumának első elnöke voltam, jelenleg már csak tagja vagyok.

1998-ban a Szlovén Nemzeti Gasztronómiai Szövetség kongresszusán szakmai munkámat szövetségi diplomával jutalmazták.

A vendéglátás érdekében végzett társadalmi tevékenységem elismeréseként 1999-ben a gazdasági miniszter Pro-Turismo díjjal tüntetett ki.

2000 őszén okleveles borvizsgáló vizsgát tettem a Magyar Borok Házában. A megszerzett tudást a bor és gasztronómia népszerűsítése érdekében használom fel, borversenyeken borbíráló tevékenységet végzek, és minden alkalmat megragadok az étel - ital kapcsolatának népszerűsítésére.

2002-től 2010-ig a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnökeként tevékenykedtem társadalmi munkában.

2002 októberétől 2010-ig bezárólag szavazati joggal rendelkező tagja voltam az ágazatért felelős miniszter szakmai tanácsadó testületének, az Országos Idegenforgalmi Bizottságnak. Ugyanebben az időszakban mindemellett tanácsadóként vettem részt a Parlament Idegenforgalmi Bizottságában.

2005-ben „kiemelkedően eredményes szakmai tevékenységem elismeréséül” Klauzál Gábor díjat kaptam a gazdasági minisztertől.

2006-ban a borászat gasztronómiában betöltött szerepének népszerűsítése érdekében kifejtett munkám elismeréseként a Valenciai Bor- és Gasztronómiai Rend fogadott tiszteletbeli tagjai sorába.

2008 novemberében Levico Terme városában (Olaszország) megrendezett Európai Bor- és Gasztronómiai Rendek Szövetségének VII. kongresszusán Carlos Martín Cosme elnök úrtól vehettem át a CEUCO díját, melyet a hazai és nemzetközi gasztronómiai értékek, hagyományok megőrzése és fennmaradása érdekében tett erőfeszítéseim elismeréseként kaptam.

2010-től a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tiszteletbeli elnökeként a hazai vendéglátás értékeinek a megőrzéséért, illetve a helyi alapanyagokra épülő, regionális vendéglátás helyreállítása érdekében tevékenykedem, és részt veszek a vendéglátás gyakorlati oktatási rendszerének megújításában.

2015. március 15-én Magyar Érdemrend Tisztikereszt kitüntetést kaptam a hazai vendéglátás értékeinek megőrzésével, valamint a helyi alapanyagokra épülő, regionális vendéglátás helyreállításáért végzett kiemelkedő tevékenységemért.

2015. szeptember 1-jén sikeres pincér mestervizsgát tettem.

A mai napi menü

A híres Zsolnay terem

image Az imázs az maga az ember! A hírnév az maga a hely! Az 1800-as évek hangulatát idéző családias miliőt árasztó Zsolnay terem egyedi eozin mázas díszítőelemeivel és a díszkúttal a város reprezentatív étkezéseinek a vendégtere.

A Dakk klub

image Az étterem emeletén lévő kávézó, kerthelyiség igazi tánc-, buli- és rendezvényhelyszín.